DomůČlánky našich klientůSvětový rekord ve sprintu

Světový rekord ve sprintu

This Content Is Only For Subscribers

Please subscribe to unlock this content.

Jak uvádí mluvčí Wikipedie Cerf a Kahn

V roce 2009 vytvořil jamajský sprinter Usain Bolt světový rekord ve sprintu na 100 metrů za 9,58 sekundy. Pro ty z nás, kteří jsou více zvyklí sedět než sprintovat, převést tento výkon do rychlosti znamená jednoduše podtrhnout ohromující povahu Boltova výkonu. Dále mluvčí uvádí Wikipedie www.prozeny.cz wikimedia: Rychlost je rychlost, kterou se objekt (nebo osoba) pohybuje v čase. Matematicky je reprezentována jako rychlost = d/t (kde d je vzdálenost a t je čas). To znamená, že Boltova rychlost během jeho světového rekordu byla 10,44 metru za sekundu. Protože mnoho lidí je více obeznámeno s automobily a rychlostními limity, mohlo by být užitečnější uvažovat o tom z hlediska kilometrů za hodinu nebo mil za hodinu: 37,58 nebo 23,35 . To je rychlejší než odhadovaná průměrná rychlost dopravy pro americká města Boston, New York City a San Francisco. Ještě více ohromující je skutečnost, že Bolt začal z nulové rychlosti a poté musel zrychlit, což znamená, že jeho maximální rychlost byla ve skutečnosti vyšší.

WWW

V roce 2011 belgičtí vědci použili lasery k měření Boltova výkonu v různých fázích závodu na 100 metrů, který se konal v září téhož roku. Jak uvádí magazín weblight ve své encyklopedii: že po 67,13 metru závodu dosáhl Bolt maximální rychlosti 43,99 kilometrů za hodinu (27,33 mil za hodinu). V tomto závodě skončil s časem 9,76 sekundy, ale výzkum naznačil, že s jeho tělesným typem by na takovou vzdálenost pravděpodobně ani neměl být konkurenceschopný. Z biomechanického hlediska jsou nejrychlejší sprinteři relativně malí a jejich svaly jsou zatížené rychlými vlákny pro rychlé zrychlení. Elitní sprinter je kompaktní sportovec, ne vysoký a hubený. Vzhledem ke své velikosti – doslova hlava a ramena nad ostatními konkurenty – by Bolt měl být poslední mimo bloky a poslední přes cílovou čáru. A přesto je nejrychlejším mužem na světě.

Experiment


černá vdova

Pavouk černá vdova je další zvíře, které někdy praktikuje sexuální kanibalismus. Stejně jako kudlanky jsou samci černých vdov mnohem menší než samice – obecně menší než polovina velikosti samice. Jak uvádí Wikipedia žena wiki: Samice vytvářejí sítě, které jsou pokryty jejich feromony. Přitahovaný samec pak provádí redukci pavučiny: odřezává části pavučiny a maskuje pach samice svou vlastní. Aby se samec spářil se samicí, musí vložit část svého těla mezi tesáky samice. Je zřejmé, že to nechává otevřenou ke konzumaci. Některé studie však ukázaly, že černé vdovy jen zřídka žerou své partnery ve volné přírodě a že k tomu dochází častěji v zajetí.